Информации

Како завртките за прицврстување се разликуваат од завртките

2022-04-24
Завртки изаврткисе нашите вообичаени прицврстувачи за поврзување, кои главно играат улога на поврзување и фиксирање во различни полиња и опрема. Многу луѓе понекогаш грешат завртките и завртките, и лесно е да се збунат. Денес, ќе ги споделам со вас разликите помеѓу завртките за прицврстување и завртките. Се надевам дека ќе ви биде корисно да користите завртки и завртки во иднина.

Разликата помеѓу завртките за прицврстување изавртки:
1 Завртките и завртките за прицврстување се дефинирани поинаку
Завртки: Завртките се прицврстувачи со цилиндричен навој кои се спаруваат со навртки за време на употребата. Главно се користи за прицврстување и поврзување на два дела со пропустливи отвори, а оваа форма на поврзување се нарекува поврзување со завртки.
Завртки, исто така познати како завртки. Завртката е алатка која ги користи физичките и математичките принципи на кружната ротација и триењето на објектот за циклично и прогресивно прицврстување на механизмот на објектот. Неговата завртка за поставување се користи за фиксирање на релативната положба на деловите. Зашрафете ја завртката за поставување во отворот за завртката на делот што треба да се прицврсти и притиснете го нејзиниот крај на површината на другиот дел, односно, за да го фиксирате првиот дел на вториот дел.

2 Завртки за прицврстување изаврткиимаат различни форми и структури
Болт: Тип на прицврстувач кој се состои од глава и завртка (цилиндар со надворешен навој), главата е главно шестоаголна глава итн., генерално поголема.
Завртка: Тип на прицврстувач кој се состои од глава и завртка. Главата е главно слот, вкрстен отвор, а има и многу внатрешни и надворешни шестоаголници, кои се генерално мали.

3 Завртките за прицврстување се разликуваат од апликациите со завртки
Завртки: генерално се користат во парови со навртки, за низ дупки и лесно се заменуваат по оштетување.
Завртки: Вообичаено не се потребни навртки и директно се совпаѓаат со два предмети (обично, деловите за поврзување мора да се дупчат прво и да се тапкаат), кои најчесто се користат за слепи дупки, а поврзаните делови ретко се расклопуваат.

4 Завртки за прицврстување изаврткикористете различни алатки
Завртките обично користат алатки слични на клуч.
Завртките обично користат алатки за шрафцигер.

5 Завртки за прицврстување изаврткисе затегнуваат поинаку
Завртките обично се користат заедно со навртки или се навртуваат во обработени дупки за завртки.
Покрај двата начина на прицврстување на завртките, има и завртки за самопреслушување, кои директно се навртуваат во работното парче со релативно мек материјал без машински отвори за завртките. На пример, завртките за дрво што ги нарекуваме се такви завртки.

6 Завртки за прицврстување изаврткисе користат поинаку
Завртките и завртките се користат на различни места, а завртките не бараат голема прецизност освен ако не постои барање за совпаѓање. Општо земено, завртките лесно се расклопуваат, имаат мала прецизност на обработката, не се ограничени со материјали за поврзување и се широко користени. Завртките кои бараат совпаѓање можат да издржат странични оптоварувања; завртките се компактни по структура, но не можат често да се демонтираат и не можат да издржат големи сили.